Babcine przepisy przyjaciół/ Na słono/ Przepisy/ Śląsk i PRL

Barszcz czerwony, skarbnica umami

Jest być może jedną z najbardziej niedocenionych polskich zup. A to przecież kulinarne cudo mogące pełnym umami smakiem i lekkością konkurować z hołubionymi minestrone czy pho. U nas w domu podaje się barszcz czysty, ewentualnie z odrobiną świeżej śmietany i grzanek. Ten rodzinny przepis pozwala na przygotowanie wywaru o głębokim smaku, burgundowym kolorze i o pełnej klarowności.

Nie podaję przepisu na wywar, którego garnek zawsze stoi na piecu. Można użyć dowolnego wywaru rosołowego – mięsnego czy wegańskiego.

Barszcz czerwony

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Na słono
Ilość porcji: 4-8
Czas gotowania: 1h plus czas przygotowania wywaru

Składniki

  • Buraki – 7 średnich / 4-5 dużych – pokrojone w cienkie plastry (ok 2-3 mm)
  • 2l wywaru mięsnego lub warzywnego
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarnka czarnego pieprzu
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • Szczypta soli, mielonego pieprzu oraz jeśli lubisz, suszonego majeranku
  • 2-4 łyżki octu
  • Opcjonalnie 1 łyżeczka cukru
  • Opcjonalnie - 1-2 ząbki czosnku (obrane z łupin, w całości)

Przygotowanie

1

Doprowadź wywar do wrzenia nie pozwalając na bulgotanie.

2

Przygotuj Garnek 1 ok. 2 litrowy i Garnek 2 - ok. 3 litrowy.

3

Garnek 1: umieść w nim plastry buraków za wyjątkiem dziesięciu.

4

Garnek 2: umieść 10 plastrów buraków. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe, ziarnka pieprzu oraz 1 łyżkę octu, która zapewni zachowanie koloru wywaru. Jeśli lubisz, dodaj ząbek czosnku.

5

Wlej 3-4 chochle wywaru do garnka 1 i gotuj na małym ogniu przez 5-10 min. Uważaj, żeby wywar nie zaczął mocno bulgotać, bo straci klarowność.

6

Przelej buraczany wywar z garnka 1 do garnka 2. W garnku 2 utrzymuj wywar w temperaturze bliskiej wrzenia na małym ogniu.

7

Kontynuuj w ten sam sposób z resztą wywaru rosołowego. Ostatnią porcję przelej przez sitko do garnka nr 2.

8

Zupę dopraw solą, pieprzem oraz octem do smaku. Ewentualnie dodaj cukier czy majeranek.

9

Barszcz podawaj mocno gorący. Możesz z kwaśną śmietaną / greckim jogurtem i grzankami.

Mogą Ci się też spodobać:

Brak komentarzy

Zostaw komentarz