Na słodko/ Przepisy/ Śląsk i PRL

Drożdżowe z cynamonem – boski smak dzieciństwa

To była jedna z trudniejszych sesji zdjęciowych. Ciasto ledwo wytrwało do jej końca! Zapach cynamonu roznosząc się po całym domu ściągnął uwagę dzieciaków i trudno było je powstrzymać przed dorwaniem się do ostatniego kawałka. Mi też się udzieliło.

Ten niepozorny wypiek wszystkich nas zaskoczył. Przez lata mama wspominając dzieciństwo opowiadała o „bida” cieście z cynamonem, które co jakiś czas piekła dla nich ich mama. Przy okazji zanoszenia co tydzień do piekarza chlebów do pieczenia (to nie pomyłka – zrobione w domu chleby piekło się u piekarza), dorzucała blachę drożdżowego ciasta z cynamonem dla dzieciaków i łakomczucha dziadka.

Przy okazji pracy nad książką o śląskich potrawach namówiłem w końcu mamę na zrobienie owego niepozornego ciasta. Kiedy tylko wyjęła je z piekarnika zawołała podekscytowana do ogródka, w którym nawoziłem akurat trawnik, że muszę się spieszyć, bo ciasto niebawem zniknie. Za nią prześliznął się przez okno cudowny zapach cynamonu… Kiedy dotarłem do kuchni, blaszka była w połowie pusta, a rodzice oblizywali się jak po wielkiej uczcie. Jak to zwykle bywa, proste ciasta (i dania) są najwspanialsze. A to drożdżowe z cynamonem bije na głowę wszystkie cynamonowe bułeczki i wypasione briosze. Z masłem, dżemem, czy bez, smakuje wyśmienicie. Dodatek cynamonu czyni ze zwykłego drożdżowego ciasta z posypką prawdziwy smakołyk. Na przebudzenie, na deser, na poprawę nastroju. Według tego samego przepisu można je również zrobić z dżemem, konfiturą, musem jabłkowym, z cynamonem lub bez – jak kto lubi.

Drożdżowe z cynamonem

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Na słodko
Czas gotowania: 2h

Składniki

  • Ciasto
  • - ½ kostki drożdży piekarskich
  • - 1 szklanka mleka w temp. pokojowej
  • - ½ kg mąki
  • - Szczypta soli
  • - 1 duże jajko
  • -1/3 szklanki cukru
  • -1/2 kostki masła w temp. pokojowej (miękkie)
  • - Kilka łyżeczek cynamonu
  • Posypka / kruszonka :
  • - ½ kostki masła w temp pokojowej (miękkie)
  • - ½ szklanki cukru
  • - 1 cukier waniliowy
  • - 1 szklanka mąki

Przygotowanie

1

Drożdże rozpuść w ok ½ szklanki mleka (mleko nie może być prosto z lodówki).

2

Pozostałe składniki (za wyjątkiem cynamonu) umieść w misce. Dodaj rozpuszczone w mleku drożdże.

3

Wszystkie składniki wymieszaj dłonią i ugnieć aż masa będzie odchodzić od ręki (jeśli jest zbyt sucha, dodaj więcej mleka, jeśli zbyt wilgotna, dodaj mąki).

4

Ciasto pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 45 min (aż podwoi objętość). Jeśli w pomieszczeniu jest chłodno, możesz wcześniej nagrzać piekarnik do 50˚C i tam wstawić ciasto (na czas rośnięcia piekarnik musi być wyłączony).

W międzyczasie:

5

Formę wysmaruj masłem.

6

Wymieszaj ręką składniki kruszonki i wstaw do lodówki.

7

Kiedy ciasto wyrośnie przelej je do formy, wyrównaj.

8

Posyp równomiernie cynamonem (cienka warstwa).

9

Kruszonkę rozłóż palcami lub zetrzyj na tarce (jak wolisz).

10

Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp 180˚C na 60 min.

11

Przez pierwsze 30min nie otwieraj piekarnika. Później możesz szybko sprawdzić, czy wszystko jest ok. Jeśli pod koniec masz wątpliwości, czy ciasto jest upieczone, nakłuj je drewnianym patyczkiem (np. do szaszłyków), który powinien „wyjść” nieoblepiony ciastem.

12

Po wyłączeniu piekarnika, uchyl drzwiczki i zostaw w nim ciasto na 10-15 min, żeby nie upadło.

13

Jedz od razu albo później. Tak jak jest, bądź z masłem, dżemem...

Dodatkowe wskazówki:

Ciasto drożdżowe jest łatwiejsze w robieniu niż wskazuje obiegowa opinia. I mocno uzależniające.

Mogą Ci się też spodobać:

2 komentarze

  • Reply
    Ewa
    6 maja 2021 at 23:59

    Uwielbiam cynanom! Dziękuję za przepis.

  • Reply
    Jola
    7 maja 2021 at 16:24

    Super przepis, na pewno wypróbuję 🙂

  • Zostaw komentarz