Babcine przepisy przyjaciół/ Na słodko/ Przepisy/ Śląsk i PRL

Pierogi leniwe

Pierogi leniwe to słodkie wspomnienie dzieciństwa, o które przy ostatnim pobycie w domu poprosiłem mamę. Podaję przepis mamy – dla mnie najlepszy. Znajdziesz go też w naszej książce – Moja babcia gotowała dla Gierka.

Pierogi leniwe

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Na słodko
Ilość porcji: 4-6
Czas gotowania: 30min

Składniki

  • 500 g półtłustego / tłustego twarogu
  • 2-3 łyżki mąki krupczatki
  • 2 jajka
  • Szczypta soli
  • Masło, cukier, jagody / borówki / maliny do podania.

Przygotowanie

1

Ugnieć wszystkie składniki na gładką masę. Dodaj mąki jeśli będzie zbyt rzadka (zależy od twarogu).

2

Na stole / stolnicy oprószonej mąką, formuj wałki o średnicy ok. 3 cm. Następnie pokrój je ukośnie na paski szerokości ok. 2 cm.

3

Wrzucaj do gotującej się wody i gotuj aż wypłyną (ok. 5 minut).

4

Podawaj od razu polane roztopionym masłem i posypane cukrem oraz opcjonalnie owocami.

Formowanie ciasta
Krojenie „kopytek”
Przyprószenie stołu mąką pod kolejną porcję pierogów

Mogą Ci się też spodobać:

Brak komentarzy

Zostaw komentarz