Pierogi leniwe to słodkie wspomnienie dzieciństwa, o które przy ostatnim pobycie w domu poprosiłem mamę. Podaję przepis mamy – dla mnie najlepszy. Znajdziesz go też w naszej książce – Moja babcia gotowała dla Gierka.
Pierogi leniwe
Składniki
- 500 g półtłustego / tłustego twarogu
- 2-3 łyżki mąki krupczatki
- 2 jajka
- Szczypta soli
- Masło, cukier, jagody / borówki / maliny do podania.
Przygotowanie
1
Ugnieć wszystkie składniki na gładką masę. Dodaj mąki jeśli będzie zbyt rzadka (zależy od twarogu).
2
Na stole / stolnicy oprószonej mąką, formuj wałki o średnicy ok. 3 cm. Następnie pokrój je ukośnie na paski szerokości ok. 2 cm.
3
Wrzucaj do gotującej się wody i gotuj aż wypłyną (ok. 5 minut).
4
Podawaj od razu polane roztopionym masłem i posypane cukrem oraz opcjonalnie owocami.
Brak komentarzy