Uwielbiana w naszej części świata gryka nie cieszy się zbytnią popularnością w Europie Zachodniej. Chlubnym wyjątkiem jest Bretania, której kulinarnym symbolem są gryczane naleśniki. Chrupiące i podawane z rasowymi dodatkami i filiżanką (bolée) wyśmienitego cydru są rarytasem, o który warto wzbogacić słowiańską kuchnię. Za wyjątkiem czasu oczekiwania na fermentację ciasta, są szybkie w wykonaniu i jak na razie nie spotkałem nikogo, kto by się nimi nie zachwycał. Poniższy przepis otrzymałem od Julii smażącej naleśniki w jednej z najlepszych (jeśli nie najlepszej) bretońskiej crêperie „Chez Mamie” w Quimper. Jeśli przypadkiem tam zawędrujecie warto zrobić rezerwację, bo niepozorne miejsce ukryte w przesmyku naprzeciw dworca kolejowego pęka w szwach o każdej porze dnia. Kto ma więcej czasu może się umówić z wyjątkowo sympatyczną gospodynią na zajęcia z naleśnikowego kuchcenia (w tym równie wyśmienitych naleśników klasycznych). A tymczasem, do patelni!
Adres dla podróżników:
Jeśli ktoś zawędruje do Quimper, to oryginały można posmakować pod tym adresem: „Chez Mamie” 4 Impasse de la Gare, 29000 Quimper
Mieszamy porządnie wszystkie składniki i wstawiamy do lodówki na 2 doby (warto przykryć folią, żeby nie naciągnęło zapachów). W przypadku pośpiechu, dodać jajko i zostawić do "przegryzienia" na 2h. Tuż przed pieczeniem dodajemy 300-400ml wody do osiągnięcia konsystencji śmietany (wodę dodawać stopniowo, do osiągnięcia konsystencji śmietany). Pieczemy z obu stron na mocno nagrzanej patelni o płaskim dnie (taka do naleśników będzie lepsza) wcześniej wysmarowanej masłem (tłuszczu ma być jak najmniej). Szybko się przypala, więc trzeba pilnować. Po przewróceniu i lekkim podpieczeniu na środek kładziemy dodatki, zawijamy krańce naleśników do środka (ma powstać à la koperta) i czekamy aż się podpiecze acz nie przypali. Podajemy od razu, ciepłe, gorące! Z sałatą czy innymi liśćmi z winegret i filiżanką / szklanką cydru jeśli lubicie (żeby było jak w Bretanii, to w filiżance). Mieszamy dodatki wg gustu i domowych smaków, a później testujemy aż będziemy zachwyceni. Podobnie jak ze składnikami sałatek – wszystkie opcje dozwolone, byle by smakowało.
Gryczane naleśniki Julii
Składniki
Przygotowanie
Dodatkowe wskazówki:
Brak komentarzy