Ta szybka w przygotowaniu tarta (idealna na niespodziewanych gości), jest doskonałym przykładem na to, że proste dania mogą być wyśmienite. Kluczowe są świeże, dobrej jakości składniki, czyli w tym przypadku pomidory i ser. Przepis ze świetnej relacji z życia i kuchcenia w ukochanym przez smakoszy (szczególnie brytyjskich) regionie Francji – „Świnia w Prowansji” autorstwa Georgeanny Brennan.
Tarta pomidorowa
Składniki
- Ciasto francuskie na standardową formę do tart 18-20 cm
- 2-3 dojrzałe pomidory (aromatyczne, np. malinówki), oskórkowane (opcja) i pokrojone na plastry
- Kilka kropel oliwy
- Starty Gruyère (albo Grana Padano, parmezan, Comté, ementaller...)
- Sól morska i świeżo zmielony pieprz
- Świeży tymianek – listki z kilku gałązek (jeśli nie ma, może być suszony)
- Kilka łyżeczek musztardy typu Dijon albo miodowej (wolę tę ostatnią)
Przygotowanie
Nagrzej piekarnik do 180C.
Rozwiń ciasto i rozłóż na blaszce (lepsza ceramiczna) zakrywając dno i tak by wystawało poza krawędzie (skurczy się). Nakłuj ciasto widelcem w kilku miejscach pośrodku (żeby zapobiec powstaniu bańki powietrza).
Wsadź do nagrzanego piekarnika na 8-10 min.
Wyciągnij z piekarnika. Wysmaruj spód ciasta musztardą. Zakryj warstwą pomidorów (lepiej jeśli nachodzą na siebie, wzór wg własnej fantazji).
Spryskaj oliwą, posyp solą, pieprzem i listkami tymianku.
Zakryj cienką warstwą startego sera.
Wsadź do piekarnika na ok. 20min.
Wyciągnij z pieca i pozostaw do schłodzenia w temperaturze pokojowej przez ok 10 minut. Podawaj i szykuj kolejną porcję!
Dodatkowe wskazówki:
Smaczniejsze jest ciasto francuskie na maśle (można nabyć w większych sklepach; w dyskontach - rzadko).
Brak komentarzy