Na słono/ Przepisy

Lekka tarta pomidorowa – smak lata

Ta szybka w przygotowaniu tarta (idealna na niespodziewanych gości), jest doskonałym przykładem na to, że proste dania mogą być wyśmienite. Kluczowe są świeże, dobrej jakości składniki, czyli w tym przypadku pomidory i ser. Przepis ze świetnej relacji z życia i kuchcenia w ukochanym przez smakoszy (szczególnie brytyjskich) regionie Francji – „Świnia w Prowansji” autorstwa Georgeanny Brennan.

Tarta pomidorowa

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Na słono
Ilość porcji: 4-6
Czas gotowania: 50min

Składniki

  • Ciasto francuskie na standardową formę do tart 18-20 cm
  • 2-3 dojrzałe pomidory (aromatyczne, np. malinówki), oskórkowane (opcja) i pokrojone na plastry
  • Kilka kropel oliwy
  • Starty Gruyère (albo Grana Padano, parmezan, Comté, ementaller...)
  • Sól morska i świeżo zmielony pieprz
  • Świeży tymianek – listki z kilku gałązek (jeśli nie ma, może być suszony)
  • Kilka łyżeczek musztardy typu Dijon albo miodowej (wolę tę ostatnią)

Przygotowanie

1

Nagrzej piekarnik do 180C.

2

Rozwiń ciasto i rozłóż na blaszce (lepsza ceramiczna) zakrywając dno i tak by wystawało poza krawędzie (skurczy się). Nakłuj ciasto widelcem w kilku miejscach pośrodku (żeby zapobiec powstaniu bańki powietrza).

3

Wsadź do nagrzanego piekarnika na 8-10 min.

4

Wyciągnij z piekarnika. Wysmaruj spód ciasta musztardą. Zakryj warstwą pomidorów (lepiej jeśli nachodzą na siebie, wzór wg własnej fantazji).

5

Spryskaj oliwą, posyp solą, pieprzem i listkami tymianku.

6

Zakryj cienką warstwą startego sera.

7

Wsadź do piekarnika na ok. 20min.

8

Wyciągnij z pieca i pozostaw do schłodzenia w temperaturze pokojowej przez ok 10 minut. Podawaj i szykuj kolejną porcję!

Dodatkowe wskazówki:

Smaczniejsze jest ciasto francuskie na maśle (można nabyć w większych sklepach; w dyskontach - rzadko).

Gotowa na naszym balkonie

Mogą Ci się też spodobać:

Brak komentarzy

Zostaw komentarz