Na słodko/ Przepisy/ Śląsk i PRL

Twarogowe kluski z powidłami – rewelka

Myślałem, że w potrawach mączno-serowych niewiele może mnie zaskoczyć. A tu niespodzianka, i to jaka! Czasami warto zajrzeć na ostatnie strony babcinego kajetu, żeby odkryć prawdziwe cuda. Nie dość, że człowiek ma chwilę przyjemności, to jeszcze satysfakcję z „uratowania” przepisu przed zapomnieniem. Dzięki ogromne Mamie za podjęcie się zadania!

Proponowane połączenie leniwych pierogów ze śliwkowym nadzieniem powinno zachwycić każdego, kto gustuje z słodkich daniach. Tata powiedział, że czegoś tak dobrego nie jadł od dzieciństwa. Do dzieła zatem. Danie będzie na Twoim stole w niecałą godzinę. Ryzykujesz jedynie, że jedna porcja nie wystarczy.

Czekam na relacje!

Twarogowe kluski z powidłami

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Na słodko
Ilość porcji: 20-25 klusek / 3-4 osoby
Czas gotowania: 1h

Składniki

  • 0,5kg twarogu półtłustego lub chudego (najlepiej już przemielony)
  • 2 jajka, żółtka i białka oddzielone
  • 1 łyżka śmietany
  • Kopiasta łyżka masła w temp. pokojowej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2,5 łyżki krupczatki
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki bułki tartej
  • Powidła śliwkowe (lub inny dżem o gęstej konsystencji)
  • Szczypta soli
  • Roztopione masło, cynamon lub cukier (optymalnie trzcinowy) do serwowania

Przygotowanie

1

Postaw wodę do zagotowania (ok. 1,5l, szczypta soli).

2

Ser, jeśli niezmielony, zmiel w maszynce do mięsa.

3

Żółtko utrzej z cukrem i masłem.

4

Wmieszaj mąki, sól, bułkę tartą oraz śmietanę.

5

Ubij pianę na sztywno, wmieszaj. Masę porządnie zamieszaj.

6

Uformuj wałki o średnicy ok 3cm (z tej ilości ciasta uformujesz 2-3 wałeczki).

7

Krojąc nożem odcinaj plastry ok 1cm grubości. Ugnieć palcami każdy plaster i wypełnij niewielką ilością powideł (ok. pół łyżeczki).

8

Każdy plaster zaklej, by powidła nie wyciekały. Uformuj kluskę i obtocz lekko w mące.

9

Partiami wrzucaj kluski do gotującej się wody. Drewnianą łyżkę subtelnie zamieszaj, żeby się nie posklejały. Kiedy woda ponownie wrze, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez ok 5min na wolnym ogniu.

10

Podawaj od razu z masłem, cukrem, czy cynamonem.

Mogą Ci się też spodobać:

Brak komentarzy

Zostaw komentarz