Myślałem, że w potrawach mączno-serowych niewiele może mnie zaskoczyć. A tu niespodzianka, i to jaka! Czasami warto zajrzeć na ostatnie strony babcinego kajetu, żeby odkryć prawdziwe cuda. Nie dość, że człowiek ma chwilę przyjemności, to jeszcze satysfakcję z „uratowania” przepisu przed zapomnieniem. Dzięki ogromne Mamie za podjęcie się zadania!
Proponowane połączenie leniwych pierogów ze śliwkowym nadzieniem powinno zachwycić każdego, kto gustuje z słodkich daniach. Tata powiedział, że czegoś tak dobrego nie jadł od dzieciństwa. Do dzieła zatem. Danie będzie na Twoim stole w niecałą godzinę. Ryzykujesz jedynie, że jedna porcja nie wystarczy.
Czekam na relacje!
Twarogowe kluski z powidłami
Składniki
- 0,5kg twarogu półtłustego lub chudego (najlepiej już przemielony)
- 2 jajka, żółtka i białka oddzielone
- 1 łyżka śmietany
- Kopiasta łyżka masła w temp. pokojowej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2,5 łyżki krupczatki
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki bułki tartej
- Powidła śliwkowe (lub inny dżem o gęstej konsystencji)
- Szczypta soli
- Roztopione masło, cynamon lub cukier (optymalnie trzcinowy) do serwowania
Przygotowanie
Postaw wodę do zagotowania (ok. 1,5l, szczypta soli).
Ser, jeśli niezmielony, zmiel w maszynce do mięsa.
Żółtko utrzej z cukrem i masłem.
Wmieszaj mąki, sól, bułkę tartą oraz śmietanę.
Ubij pianę na sztywno, wmieszaj. Masę porządnie zamieszaj.
Uformuj wałki o średnicy ok 3cm (z tej ilości ciasta uformujesz 2-3 wałeczki).
Krojąc nożem odcinaj plastry ok 1cm grubości. Ugnieć palcami każdy plaster i wypełnij niewielką ilością powideł (ok. pół łyżeczki).
Każdy plaster zaklej, by powidła nie wyciekały. Uformuj kluskę i obtocz lekko w mące.
Partiami wrzucaj kluski do gotującej się wody. Drewnianą łyżkę subtelnie zamieszaj, żeby się nie posklejały. Kiedy woda ponownie wrze, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez ok 5min na wolnym ogniu.
Podawaj od razu z masłem, cukrem, czy cynamonem.
Brak komentarzy