Dla wielu symbolem sezonu truskawkowego są te czerwone owoce ze śmietaną, dla mnie zaś poniższa sałatka o nieoczywistym składzie. Uwielbiam. Po sezonie truskawki można zastąpić np. suszoną żurawiną bądź innymi kwaskowatymi owocami.
Szpinak z fetą i truskawkami
Składniki
- Duża garść opłukanych świeżych liści szpinaku
- Kilkanaście przepołowionych truskawek
- Ok. 100 g fety pokrojonej w drobną kostkę (można zastąpić miękkim kozim serem czy bryndzą)
- 1 łyżka oleju z orzechów włoskich (można zastąpić oliwą, choć w olej orzechowy warto zainwestować - świetnie komponuje się z rukolą, endywią i innymi gorzkawymi sałatami)
- Kilka kropli octu balsamicznego (lepszy gęsty, słodki)
- Odrobina świeżo zmielonego pieprzu
Przygotowanie
1
Wszystkie składni wymieszać i od razu podawać.
Brak komentarzy