Na słodko/ Przepisy/ Przepisy dla kawalera/ Śląsk i PRL

Kluski śląskie z cukrem

Tym wpisem rozpoczynam nową serią pt. „Przepisy dla kawalera”. Zainspirował mnie do niej mąż, który podczas wymuszonego odosobnienia zaczął gotować. Ruszam więc z pomocą proponując przepisy max. 30 minutowe oraz pozwalające na recykling lodówkowych zapasów. Na pierwszy ogień idą kluski śląskie (bo akurat mam już obfocone) z cukrem – smakołyk naszej Mamy i zarazem jedno z przyjemniejszych wcieleń klusek (i jeśli nie naj). Dzięki temu zastosowaniu nie trzeba się też przejmować, co począć z nadmiarem ugotowanych klusek, a to na Śląsku ważne, bo jak wiadomo, jedzenia NIGDY się nie wyrzuca. Jakie są Wasze pomysły na wykorzystanie „resztek”?

Kluski śląskie z cukrem

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Na słodko
Czas gotowania: 15min

Składniki

  • Ugotowane kluski, odstane, nie gorące
  • Masło - ilość zależnie od liczby klusek
  • Cukier do posypania

Przygotowanie

1

Kluski przekroić na połówki (lub talarki jeśli kluski były duże).

2

W rondelku roztopić masło.

3

Dodać kluski i smażyć aż się przyrumienią.

4

Podawać natychmiast posypane cukrem.

Dodatkowe wskazówki:

Kluski powinny być odstane, nie świeżo z wody. Ugotowane kluski można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Mogą Ci się też spodobać:

Brak komentarzy

Zostaw komentarz