Na słono/ Przepisy/ Śląsk i PRL

Pasta rzodkiewkowo-jajeczna, smak wiosny

Kto jej nie zna? Tak banalna, że nie dostrzegamy już genialnego połączenia smaków: ostrego rzodkiewki, wyrazistego szczypioru z balsamicznym jajka. Być może komuś podobnie jak mi to proste danie przynosi wspomnienia dzieciństwa: rachitycznych pierwszych rzodkiewek wyrywanych z babcinego ogródka, niezwyciężonego szczypiorku, który wyrastał wcześniej od przebiśniegów i jeszcze ciepłych jaj zbieranych co rano spod tłustych kurzych kuperków…

Dla wielu z nas to jedno z nielicznych dań, w których spotykamy się rzodkiewką – super bulwą pełną witamin i soli mineralnych (A, C oraz z grupy B, a także żelazo, fosfor, cynk, potas i siarkę) – tak bardzo popularną w kuchniach azjatyckich. Do spółki ze szczypiorem (witaminy A, B, C i E, potas, wapń, żelazo, siarkę oraz cynk, fosfor, jod, magnez, mangan, miedź i sód) wyposaży nas w prawie wszystkie składniki potrzebne do dobrego funkcjonowania, odganiając przy tym wiosenne przeziębienia dzięki właściwościom antybakteryjnym.

Poza tym pasta jest mało filozoficzna w przygotowaniu. Warto jedynie pamiętać, że rzodkiew powinna być świeża, najlepiej prosto z bazaru, czy ogródka, bo sklepowe swoje muszą przejść zanim trafią w nasze ręce. Po utarciu warto ją osolić i zostawić na kilka – kilkanaście minut, by później dokładnie wycisnąć i odsączyć sok. Dzięki temu pasta będzie gładka i bez mokrej plamy.

Pasta najlepiej smakuje z chrupiącym chlebem i śmietankowym masłem. Dobrze przygotować ją tuż przed jedzeniem, gdyż źle znosi przechowywanie.

Pasta rzodkiewkowo-jajeczna

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Na słono
Ilość porcji: 3-4
Czas gotowania: 30min

Składniki

  • Pęczek świeżych rzodkiewek - umyte i oczyszczone (bez korzeni, przerostów skórki)
  • Pół pęczka szczypiorku (lub więcej / mniej - jak lubisz)
  • 3 średnie jajka ugotowane na twardo
  • 1 łyżka stołowa majonezu
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

1

Wstawić jajka do gotowania: jajka średniej wielkości wstawiamy do zimnej wody, po zagotowaniu gotujemy 8min.

2

Rzodkiewki zetrzeć na grubych oczkach. Osolić i pozostawić na kilka / kilkanaście minut w miseczce.

3

Szczypiorek pokroić jak najdrobniej.

4

Jajka ostudzić, obrać.

5

Z rzodkiewek odcisnąć ręką jak najwięcej soku. Przesunąć rzodkiewki na brzeg miseczki.

6

Z drugiej strony miseczki rozcisnąć jajka jak najdrobniej widelcem.

7

Dorzucić szczypior i łyżkę majonezu. Wszystkie składniki zamieszać.

8

Doprawić do smaku pieprzem i solą.

Mogą Ci się też spodobać:

Brak komentarzy

Zostaw komentarz