Na słodko/ Przepisy

Pomarańczowe ciasto z Capri

Dziś przepis na osłodzenie oczekiwana na spóźnioną wiosnę. Genialny w swojej prostocie i jak to zwykle bywa z prostymi przepisami – wyjątkowo smaczny. Trafiłem nań w książce „The land where lemons grow” – fascynującej podróży przez historię i kulturę Włoch z perspektywy drzewek cytrusowych Heleny Attlee.

Mam nadzieję, że znajdzie swojego polskiego wydawcę, bo to cudo kulinarno-literackie napisane przez ekspertkę ogrodów śródziemnomorskich i japońskich obdarzonej poczuciem humoru, doskonałym zmysłem obserwacyjnym i celną puentą. Z książki można nie tylko dowiedzieć się o historii niezliczonych gatunków cytryn, mandarynek i pomarańcz (kto wie, że te ostatnie powstały z połączenia pomelo z mandarynką?), adekwatnych przepisów, ale też pasjonującej historii Italii, w tym włoskiej mafii, która jak się okazuje ma z cytrusami wiele wspólnego.

Nazwa oryginalna: „Torta caprese all’arrancia” (na 33 stronie książki)

Pomarańczowe ciasto z Capri wg Heleny Attlee

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Na słodko
Ilość porcji: 12
Czas gotowania: 30min + 40min pieczenia Czas całkowity: 1h10min

Składniki

  • – 200 g gorzkiej czekolady (ok. 70%)
  • – 200 g lekko słonego masła (tak jest w oryginale; użyłem masła niesłonego, a szczyptę soli dodałem do ubijania białek)
  • – 250 g migdałów blanszowanych (przez niedoczytanie użyłem migdałów ze skórką i też jest ok)
  • – 200 g cukru
  • – 5 jajek
  • – ¼ łyżeczki olejku pomarańczowego (dałem 1/2; zależy chyba od mocy esencji, najlepiej sprawdzić jak smakuje ciasto po dodaniu olejku i dopasować wg gustu)
  • – cukier puder do posypania
  • – skórka z 1 pomarańczy – sparzona i pocięta na cienkie paski

Przygotowanie

1

Migdały zblendować tak by w migdałowej mące było trochę grudek, które w gotowym cieście służą do chrupania.

2

Połamaną czekoladę i pokrojone masło roztopić w rondelku w kąpieli wodnej, odstawić.

3

Ubić żółtka na lekką pianę (jak kogel-mogel) po czym wmieszać migdały z cukrem, roztopioną czekoladę i esencję pomarańczową.

4

Białka ubić na sztywno (ze szczyptą soli jeśli używane masło jest niesłone) i wmieszać do reszty składników. Porządnie zamieszać.

5

Ciasto piec ok 30-40 min w formie o średnicy 26 cm (lub zbliżonej wielkości), wyłożonej papierem do pieczenia.

6

Po upieczeniu posypać cukrem pudrem oraz upstrzyć skórką pomarańczy.

Dodatkowe wskazówki:

Jeśli podobnie jak ja przez pomyłkę posypiesz ciasto mąką ziemniaczaną, najłatwiej ściągnąć ją odkurzaczem.

Mogą Ci się też spodobać:

Brak komentarzy

Zostaw komentarz