Na słodko/ Przepisy/ Śląsk i PRL

Marmurkowa babka Mamy

Trochę inaczej niż w innych regionach Polski nasz wielkanocny stół nie może obyć się bez fantazyjnie łaciatej babki, zwanej też niemiecką. Po prawdzie można ją znaleźć na naszym stole również bez większych okazji. Prosta w wykonaniu i nadająca się na długie przechowywanie jest idealnym ciastem, żeby zapchać domowych łakomczuchów. Dzięki niewymyślnym składnikom smakuje prawie każdemu.

Świetnie pasuje do popołudniowej kawy ale też z dżemem jako urozmaicenie śniadania, podobnie jak briosza czy chałka. Proponuję niezawodny przepis Mamy na to wyjątkowo smaczne ciasto. Warto pamiętać, że sekretem wyrośniętego wypieku jest nieotwieranie piekarnika. Nie ma też co marzyć o cieście bez zakalca, jeśli piekarnik jest nieszczelny.

Marmurkowa babka Mamy

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Na słodko
Ilość porcji: 16-24
Czas gotowania: 1,5h

Składniki

  • 500g mąki pszennej
  • 250g masła lub margaryny w temp. pokojowej
  • 250g cukru
  • 4 jajka – rozdzielone żółtka i białka
  • 250ml tłustego mleka
  • 1 kopiasta łyżka kakao
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 proszek do pieczenia
  • Tarta bułka do wysypania formy
  • 1-2 garście rodzynek (jeśli lubisz)

Przygotowanie

1

Formę wysmarować masłem/ margaryną. Wysypać bułką tartą.

2

Nastawić piekarnik na 180˚C.

3

Masło, żółtka i cukier utrzeć.

4

Dodać mąkę, proszek oraz mleko – wymieszać.

5

Ubić pianę. Dodać. Również rodzynki jeśli używasz. Wymieszać porządnie.

6

Ok. 2/3 ciasta wlać do formy.

7

Do pozostałej części ciasta wmieszać kakao i równomiernie rozłożyć w formie.

8

Wstawić do nagrzanego piekarnika.

9

Piec bez otwierania przez 60min. Po tym czasie można spróbować patyczkiem / pałeczką, czy ciasto jest upieczone (patyczek nie jest obklejony ciastem). Jeśli nie – zostawić na dodatkowe 10min.

10

Po wyłączenia piekarnika, zostawić babkę w zamkniętym piekarniku na 10-15min. Później można wyjąć albo zostawić w uchylonym piekarniku do ostudzenia.

11

Babkę podawać tak, jak jest lub obsypaną cukrem pudrem.

Dodatkowe wskazówki:

Rzecz jasna babkę można upiec również bez kakao. Podana porcja jest na jedną formę prostokątną 38cm. Na okrągłą jak na zdjęciu zwiększyć składniki o połowę. Babkę można przechowywać w suchym miejscu (np. piekarniku) przez 7-10 dni.

Mogą Ci się też spodobać:

Brak komentarzy

Zostaw komentarz