Wraz z rozpoczęciem sezonu owocowego na naszym stole pojawia się TO ciasto. Pachnące skarmelizowanym cukrem, chrupiące na brzegach i pełne owocowego soku znika zanim wystygnie. Przepis ma wszelkie cechy doskonałości: smakuje każdemu, jest łatwy i szybki oraz kompatybilny z większością owoców, byle były kwaskowate. Nadaje się nawet na utylizację tych mniej świeżych (choć tego nie zalecam). Do naszego domu trafił od jednej z cioć za mojego dzieciństwa i natychmiast się zadomowił. Mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu.
Ekspresowe ciasto owocowe
Składniki
- 250g masła albo margaryny w temperaturze pokojowej (przy margarynie ciasto jest bardziej chrupiące)
- 300g cukru
- 7 jajek
- 400g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Owoce - obrane ze skórki, pokrojone - ok 1,5kg. Świetnie sprawdzają się: truskawki, jabłka, porzeczki, borówki, jagody, śliwki, rabarbar (1 wiązka, obrany ze skórki).
Przygotowanie
Tłuszcz utrzeć z cukrem i jajkami.
Wmieszać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Masę wyłożyć na blaszkę ok 30x30cm.
Na wierzch rozłożyć gęsto owoce.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C.
Piec przez 40 min (po 25min warto obrócić blachę).
Brak komentarzy