Na słodko/ Przepisy/ Śląsk i PRL

Ekspresowe ciasto owocowe

Wraz z rozpoczęciem sezonu owocowego na naszym stole pojawia się TO ciasto. Pachnące skarmelizowanym cukrem, chrupiące na brzegach i pełne owocowego soku znika zanim wystygnie. Przepis ma wszelkie cechy doskonałości: smakuje każdemu, jest łatwy i szybki oraz kompatybilny z większością owoców, byle były kwaskowate. Nadaje się nawet na utylizację tych mniej świeżych (choć tego nie zalecam). Do naszego domu trafił od jednej z cioć za mojego dzieciństwa i natychmiast się zadomowił. Mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu.

Ekspresowe ciasto owocowe

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Na słodko
Czas gotowania: 30min + 45min pieczenia Czas całkowity: 1h15min

Składniki

  • 250g masła albo margaryny w temperaturze pokojowej (przy margarynie ciasto jest bardziej chrupiące)
  • 300g cukru
  • 7 jajek
  • 400g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Owoce - obrane ze skórki, pokrojone - ok 1,5kg. Świetnie sprawdzają się: truskawki, jabłka, porzeczki, borówki, jagody, śliwki, rabarbar (1 wiązka, obrany ze skórki).

Przygotowanie

1

Tłuszcz utrzeć z cukrem i jajkami.

2

Wmieszać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.

3

Masę wyłożyć na blaszkę ok 30x30cm.

4

Na wierzch rozłożyć gęsto owoce.

5

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C.

6

Piec przez 40 min (po 25min warto obrócić blachę).

Mogą Ci się też spodobać:

Brak komentarzy

Zostaw komentarz