Babcine przepisy przyjaciół/ Na słono/ Przepisy

Małże św. Jakuba wg dziadka Charlesa

Ten rodzinny przepis rodzonych Normandczyków pozwoli na szybkie przygotowanie przystawki, która zachwyci każdego smakosza. Łączy ona to, co w kuchni normandzkiej najlepsze: owoce morza z delikatnym smakiem masła i śmietany. Danie najlepiej podawać bezpośrednio z patelni, by każdy mógł namaczać smakowity śmietanowy sos świeżą bagietką.

Małże św Jakuba wg dziadka Charlesa

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Francja, Normandia
Ilość porcji: 4
Czas gotowania: 20min

Składniki

  • 8-12 małż św. Jakuba bez muszli. Jeśli mrożone – wcześniej całkowicie rozmrozić
  • 2-4 łyżki masła (w zależności od wielkości małż oraz patelni)
  • 50 ml koniaku (lub calvadosa dla podkreślenia normandzkości dania)
  • 200-300 ml kremówki 30%
  • Szczypta soli morskiej i pieprzu Cayenne do smaku

Przygotowanie

1

Roztapiamy masło na dużej patelni. Kiedy zaczyna skwierczeć, wrzucamy osuszone papierową ścieką małże i zarumieniamy je - ok. 3 minuty po każdej stronie.

2

Zdejmujemy z ognia i przyprawiamy szczodrze solą.

3

Rozlewamy alkohol po małżach i podpalamy uważając by się nie sparzyć.

4

Kiedy ogień przygaśnie, wlewamy śmietaną, wstawiamy ponownie na średni ogień i mieszamy aż śmietana lekko zgęstnieje.

5

Przyprawiamy pieprzem Cayenne i podajemy od razu – na patelni oraz gorących talerzach do nabierania swoich porcji.

Dodatkowe wskazówki:

Talerze można podgrzać w mikrofalówce wkładając je na ok. 2 minuty, koniecznie ze szklanką wody (inaczej ryzykujemy awarię urządzenia), bądź w piekarniku w temperaturze ok. 75°C przez ok. 4-5 min

Wyglądają zjawiskowo także podczas przyrządzania

Mogą Ci się też spodobać:

Brak komentarzy

Zostaw komentarz