Ten rodzinny przepis rodzonych Normandczyków pozwoli na szybkie przygotowanie przystawki, która zachwyci każdego smakosza. Łączy ona to, co w kuchni normandzkiej najlepsze: owoce morza z delikatnym smakiem masła i śmietany. Danie najlepiej podawać bezpośrednio z patelni, by każdy mógł namaczać smakowity śmietanowy sos świeżą bagietką.
Roztapiamy masło na dużej patelni. Kiedy zaczyna skwierczeć, wrzucamy osuszone papierową ścieką małże i zarumieniamy je - ok. 3 minuty po każdej stronie. Zdejmujemy z ognia i przyprawiamy szczodrze solą. Rozlewamy alkohol po małżach i podpalamy uważając by się nie sparzyć. Kiedy ogień przygaśnie, wlewamy śmietaną, wstawiamy ponownie na średni ogień i mieszamy aż śmietana lekko zgęstnieje. Przyprawiamy pieprzem Cayenne i podajemy od razu – na patelni oraz gorących talerzach do nabierania swoich porcji. Talerze można podgrzać w mikrofalówce wkładając je na ok. 2 minuty, koniecznie ze szklanką wody (inaczej ryzykujemy awarię urządzenia), bądź w piekarniku w temperaturze ok. 75°C przez ok. 4-5 min
Małże św Jakuba wg dziadka Charlesa
Składniki
Przygotowanie
Dodatkowe wskazówki:
Brak komentarzy